Zo bescherm je je baby tegen giftige babykleertjes

Giftige babykleertjes jongen of babykleren voor een meisje, mag die in de EU op de markt worden gebracht? Nee, natuurlijk zijn er hier richtlijnen om de bescherming van pasgeborenen en baby’s te waarborgen. En toch is het aantal besmette baby- en kinderkleding alarmerend hoog. Er zijn voldoende studies over (bijvoorbeeld Detox-campagne van Greenpeace).

Grenswaarden JA, voldoende controles NEE
Hoe kan dat zijn? Heel makkelijk. Alle verboden op het gebruik van giftige chemicaliën en grenswaarden die in acht moeten worden genomen, zijn van toepassing op de textielindustrie in de EU, maar niet op goederen die uit Azië en de rest van de wereld worden geïmporteerd.

Het zou daarom verkeerd zijn om erop te vertrouwen dat in dit land aangeboden textiel op zich vrij is van schadelijke stoffen. Het is des te belangrijker om kritisch consumentengedrag te vertonen, vooral bij het kopen van babykleding. Leer hoe u uw baby kunt beschermen tegen giftige kleding.

Kleurrijk, grappig, goedkoop | Het gevaar van “babyvriendelijk” textiel
Herinner je je de woorden van verloskundige en voedingsdeskundige Nicola Herrmann, die dringend afraadt om voedsel te kopen dat bijzonder kindvriendelijk is verklaard? “Koop geen producten die zeggen dat ze geschikt zijn voor kinderen!” (Suiker in kindervoeding). Klinkt paradoxaal, nietwaar? In feite zijn het juist deze producten die de grootste hoeveelheid suiker bevatten; daarom smaken ze zo goed.

Het is vergelijkbaar met kleding. Hier is het niet de verpakking die Maya de Bij, de IJsprinses of McQueen aantrekt. Het is de kleurrijke kleding zelf die vrolijk print met Walt Disney-motieven. Het motief spreekt, de kleur is sterk en de prijs is gewoon onverslaanbaar. Wie wordt hier niet verleid?

Maar wees voorzichtig, het kan zijn dat de vreugde niet te lang duurt, dit wordt verzekerd door de chemische cocktail die achter kleuren en toepassingen schuilgaat, zonder dat de body en romper waarschijnlijk minder briljant zouden zijn, zouden de prints minder kleurrijk zijn geweest.

Kleurrijk is niet automatisch schadelijk voor de baby. Kleurrijk is alleen schadelijk als dispersieverven en / of azokleuren worden gebruikt in de textielproductie.

Emulsieverven

Emulsieverven zijn chemische kleurstoffen die meestal worden gebruikt in combinatie met synthetische vezels. Je baby zweet, delen van de kleurstof lossen op en liggen op de gevoelige huid.

Azo kleuren

Azokleuren zijn in dit land al lang verboden. Maar vooral In Azië nemen azokleuren het grootste deel van de chemische kleurstoffen in, giftig textiel bereikt regelmatig de schappen van onze warenhuizen door invoer van China. Omdat het met name bij massale invoer onmogelijk is om elke batch willekeurig te testen op schadelijke chemicaliën. Net als bij dispersieverven ligt het gevaar van azokleuren op de loer wanneer ze in contact komen met zweet. Bacteriën reageren met bepaalde stoffen in de kleurstoffen en er ontstaan ​​amines, die op hun beurt gezondheidsrisico’s voor de mens opleveren.

Betrouwbare kwaliteitszegels beschermen tegen door de gezondheid bedreigde misaankopen. Daarover later meer.


Het is niet alleen de miniatuurmaat van babykleding die ze zo lief maakt. Vaak zijn het de mooie prints die je van ver lachen. Hoe opvallender en kleurrijker, hoe meer ze onze aandacht trekken. Maar wees voorzichtig, vooral hier zijn er gevaren!

Rubberen afdrukken

Er is een speciaal proces nodig om een ​​grappig motief, zoals de ijsprinses of Mickey Mouse, op een babylichaam te printen. Er zijn heel verschillende technieken voor textieldruk. De vrolijke afbeeldingen worden vooral vaak met zeefdruk op kleding aangebracht.

Om met zoveel mogelijk kleuren te kunnen werken, gebruiken de meeste fabrikanten van goedkope producten plastisol inkten op PVC-basis. Chemische weekmakers (bijv. Ftalaten) worden vaak toegevoegd om ervoor te zorgen dat de resulterende rubberachtige toepassingen glad blijven.

Let bij het kopen van regenkleding voor uw kleintjes vooral op de opmerking “vrij van weekmakers / ftalaten”. En als het gaat om bodysuits en rompertjes met rubberen prints, blijf dan het beste uit de buurt van jou en je baby’s.

Afdrukken op waterbasis

Goed voor het milieu en de baby en gewoonweg natuurlijk mooi zijn kleuren op waterbasis, die ook met zeefdruk op kleding worden aangebracht. De afdrukresultaten zijn hier minder schitterend, maar ze lijken een eenheid te vormen met de stof. Zonder chemische weekmakers voelen de prints van nature zacht aan en is er geen gevaar voor de tere babyhuid. Mijn aanbeveling: ga gewoon door een paar winkels en bekijk verschillende prints. Vergelijk biologische labels met conventionele merken! U zult snel het verschil zien.

Geef een reactie