Voedingssupplementen: yay or nay?

We hebben allemaal wel eens een vitaminepil geslikt. Misschien om je immuunsysteem te versterken of om vermoeidheid tegen te gaan. Maar is het eigenlijk wel nodig om voedingssupplementen te slikken of is dit eigenlijk overbodig? De meningen zijn enorm verschillend rondom dit onderwerp. Sommigen zeggen dat het goed is om vitaminepillen te slikken en anderen zeggen weer dat het schadelijk voor je is.

Wat zijn voedingssupplementen

We hebben het dan wel over vitaminepillen, maar wat zijn voedingssupplementen nou precies? Dit zijn pillen, capsules, poeders, drankjes of druppels die allemaal bedoeld zijn om goede stoffen in het lichaam te krijgen. Je kunt deze supplementen slikken als je een bepaald tekort aan een stofje hebt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C of D pillen. Er zijn supplementen die extra vitamine, extra mineralen of allebei bevatten. Denk aan multivitaminepillen. Je kunt deze voedingssupplementen in elke drogist kopen, maar er zijn ook speciale webshops zoals Golden Naturals die supplementen aanbieden.

voedingssupplementen

Een aanvulling

Iedereen heeft zo zijn eigen mening over voedingssupplementen en dat respecteren we natuurlijk. In sommige omstandigheden kunnen supplementen erg nuttig zijn. Eet je bijvoorbeeld al een tijdje ongezond? Dan kun je vitamines nemen om het gebrek aan groente en fruit te verminderen. Ook als je een verkoudheid of griepje hebt, kunnen vitaminepillen ervoor zorgen dat je er snel weer bovenop bent. Voedingssupplementen zijn dan ook een aanvulling op je voeding. Voedsel bevat namelijk niet alleen vitamines, maar ook andere belangrijke stoffen die niet in supplementen zitten.

Slik niet te veel

Vitaminepillen zijn dus goed als aanvulling op je dagelijkse voedselinname, maar je moet ze niet slikken als vervanging op normaal voedsel. Het kan geen kwaad als je elke dag een multivitamine pil neemt, maar neem niet te veel. Te veel of meerdere voedingssupplementen slikken kan schadelijk voor je zijn. Je kunt zo namelijk een te hoge dosis van een vitamine of nutriënt binnen krijgen.

Je kunt fysieke klachten niet altijd oplossen met vitaminepillen, hoewel veel mensen denken van wel. Ben je de laatste tijd bijvoorbeeld heel erg moe? Waarom zou je dit zelf proberen op te lossen met pillen als je ook om advies kunt vragen bij de dokter?

 

Geef een reactie